The Horizon scene (#gingsite1009)

Updated: Oct 10

The Horizon scene - เสียงเรียกจากสายน้ำ


การออกแบบ Space และการเล่นระดับภายในสวนมินิมอล ของบ้านริมทะเลสาบกลางเมืองกรุงเทพ พื้นที่สีเขียวที่เตรียมไว้ให้พอดีกับรูปแบบบ้าน เป็นพื้นที่ที่ถูกออกแบบให้ลาดเอียงไปกับตัวอาคาร ลดหลั่นกันไปเรื่อย ๆ จากคอร์ทกลางบ้านไปจนถึงวิวสุดลูกหูลูกตาของทะเลสาบ






ผนังอิฐลายสวยของอาคารปิดล้อมรอบสวนให้ความเป็นส่วนตัว ทั้งในสวนที่เป็นคอร์ทกลางบ้านรื่มรื่นด้วยต้นไม้ใหญ่ฟอร์มสวย แผ่นเหล็กสีดำกั้นขอบแปลงเป็นคอนทัวร์ลดหลั่นกันไปเป็นขั้นบันได จากห้องนอนลงไปสู่ห้องรับแขก ปลูกพรรณไม้ที่มีรายละเอียดของใบแตกต่างกัน ความสูงที่แตกต่างกัน ในแต่ละระดับ และสลับไปกับแปลงพื้นกรวดเพื่อให้สวนเกิดความน่าสนใจ แต่ละห้องเป็นกระจกบานใหญ่เปิดรับวิวสวนมินิมอลโมเดิร์นทั้งหมด มุมสวนบริเวณนี้ ทำให้ทุกห้องมีมุมมองของสวนและการจัดสวนที่แตกต่างกันไปด้วยคอนทัวร์หรือความต่างระดับ






สวนริมทะเลสาบ

ประตูกระจกบานใหญ่กั้นระหว่างห้องนั่งเล่นและสระว่ายน้ำ มองเห็นวิวทะเลสาบได้อย่างเต็มตา ป่าซิลล์เวอร์โอ๊ค (Silver Oak) ต้นไม้ใหญ่ทรงสูงให้ร่มเงาสวนบริเวณนี้โดยไม้บดบังวิว พื้นที่สวนมินิมอลโมเดิร์นยังคงลาดเอียงเป็นคอนทัวร์ลดหลั่นกันไปสู่ริมน้ำ แผ่นเหล็กสีดำกั้นเป็นบ่อน้ำเล็ก ๆ จัดวางเป็นแพทเทิร์นที่ต่อเนื่องกันลงมาเรื่อยๆ ส่งต่อสายน้ำเป็นทอดยาวด้วยปากน้ำล้นเสียงน้ำส่งเสียงไปทั่วสวน สายน้ำลัดเลาะผ่านแปลงต้นไม้ ผ่านระเบียงไม้ จนสิ้นสุดโดยคืนสายน้ำให้กับทะเลสาบ





สวนมินิมอลโมเดิร์นแห่งนี้มีการจัดพื้นที่โดยให้ความสำคัญกับความเป็นส่วนตัว และพื้นที่ต่างระดับ การจัดสวนเน้นให้ความร่มรื่นทั้งไม้ยืนต้นและไม้พุ่ม ดีเทลของสายน้ำที่เป็น Hilight กับความต่างระดับ ทำให้สวนดูมีรายละเอียด โดยเฉพาะการนำน้ำในทะเลสาบมาหมุนเวียนผ่านสวนเสมือนว่ามีสายน้ำที่ไหลผ่านมาจากธรรมชาติจริง ๆ




BEFORE - AFTER



The Horizon scene - A calling from the stream.


When a perfect space meets specially designed split level, this minimal modern garden becomes a perfect place for the family. This lakeside garden is highlighted by playing with slope what harmony with the lake view. This green space is a rare oasis that is hard to find in Bangkok.

The way the bricks work creates a beautiful pattern. The court in the middle of the house surrounded by the big trees which are in beautiful form. We use black copper to form a planting bed on the stepped ground. Black steel stair connects the bedroom with the living room on the ground floor. We combined different kinds of plants to creates various details and textures based on their leaves and height. All of which makes this garden elegantly mysterious and attractive. Huge glass windows open the eyes to this horizontal scene.

Garden by the lake.

A huge glass door is a partition that divides the living room from the swimming pool. The lake view is seen widely. Silver Oak forest comes along nicely with the shade of the big tree. This minimal modern garden thoughtfully lies on the sloping ground from the house to the edge of the lake. The use of black copper as a frame for our small ponds, an inspiring pattern, and the way the stream travel through the different part of the garden make this entire space relaxing and refreshing.

The designer of this minimal modern garden paid attention to the privacy of the space and how to use the slope beautifully and efficiently. One of the highlights of this garden the way the shady space was created by using perennial plant and shrubs. The highlight is also on the use of the stream that moves along through the different level on the ground. Such special design makes this garden sophisticated especially when the water is circulated from the lake into and out the garden, it evens make the stream feels real.


#gingsite1009


7,415 views