เปลี่ยนเพราะรัก (ธรรมชาติ) (#gingsite1021)

Updated: Oct 10


ความรัก ความชอบต้นไม้ ความสวยงามของธรรมชาติ เป็นเหตุผลหลักที่เจ้าของบ้านตัดสินใจเปลี่ยนสระว่ายน้ำ ที่ออกแบบมาพร้อมกับตัวบ้านให้กลายเป็นพื้นที่สวนสไตล์โมเดิร์นมินิมัล โดยถูกเปลี่ยนให้เป็นพื้นที่สีเขียวที่เติมเต็มและสร้างความมีชีวิตชีวาให้กับทุกคนในบ้าน





พื้นที่สวนถูกล้อมด้วยเฉลียงของบ้าน เปิดรับมุมมองจากด้านชั้นบนของบ้านที่มีตำแหน่งของห้องติดสวน เดิมทีพื้นที่บริเวณนี้เป็นสระว่ายน้ำแต่ถูกปรับเปลี่ยนจนเป็นพื้นที่สีเขียวทั้งหมด ได้สกัดแนวขอบสระเดิมออกและยกระดับดิน ยกระดับชิ้นงาน ขึ้นมาให้ตื้นขึ้นเพื่อสะดวกกับการใช้งานและการเข้าถึงสวน ฟังก์ชั่นต่าง ๆ กระจายไปทั่วสวน ร่มรื่นด้วยเงาจากต้นไม้ใหญ่ เต็มอิ่มกับต้นไม้พุ่มนานาชนิดโดยรอบที่เผยให้เห็นความสวยงามทั้งใบไม้และดอกไม้


กลางลานพื้นคอบเบิ้ลสโตน บ่อน้ำทำหน้าที่เป็นทั้งบ่อปลาและบ่อโชว์ รายละเอียดของบ่อถูกใส่ลูกเล่นการซ้อนชั้นของงานบ่อน้ำ และจัดวางบ่อน้ำไว้ตรงกลาง สามารถเดินได้รอบ และนั่งเล่นได้รอบที่ขอบบ่อน้ำ เสียงน้ำจากบ่อสร้างความสบายใจให้กับโสตประสาทได้ของผู้ใช้สวนได้เป็นอย่างดี

เทอเรสและมุมที่นั่ง ยกระดับจากลานพื้นคอบเบิ้ลสโตนเพื่อเน้นมุมที่นั่งให้ชัดเจน รู้สึกปลอดภัยเวลาที่ใช้งาน สามารถมองสวน ที่นั่งยูเชฟ (U Shape) นั่งสบายมีพนักพิง ต้นสนใบพายสูงเสมอพนักพิงปลูกโดยรอบเทอเรส ต้นไคร้ย้อยให้ร่มเงากับมุมที่นั่ง

ชิงช้าสนามตัวโปรดของเด็ก ๆ ล้อมรอบสะพรั่งไปด้วยไม้ดอกหลากหลายชนิด ระเบียงพื้นไม้สีน้ำตาลอ่อนของชิงช้าวางอยู่บนบ่อกรองเพื่อซ่อนระบบกรองบ่อปลาไว้ข้างใต้พื้นไม้ ด้านข้างของผนังบ่อกรองถูกพรางสายตาด้วยต้นไม้พุ่มโดยรอบ

มุมนั่งเล่นในสวน ออกแบบโดยลดขนาดฐานที่นั่งช่วยให้ที่นั่งดูเบาและไม่เทอะทะจนเกินไป รวมถึงพนักพิงที่มีความบางเฉียบช่วยให้ชิ้นงานดูสบายไม่เกะกะตา เชื่อมต่อด้วยมุมการ์เด้นบาร์ ที่สร้างมุมมองสูง และกว้างขึ้นจากเดิม กิจกรรมต่าง ๆ ที่กระจายอยู่ภายในสวนสไตล์โมเดิร์นมินิมัลนี้ โอบล้อมไปด้วยพรรณไม้หลายหลายชนิด และเงาไม้ใหญ่ที่ให้ความร่มรื่นบริเวณสวนอย่างทั่งถึงเวลาที่ออกมาใช้งาน

ความรักในต้นไม้เป็นเหตุให้พื้นที่ดังกล่าวกลายเป็นสวนพื้นที่สีเขียวอย่างที่ต้องการ พื้นที่แห่งนี้จึงถูกเปลี่ยนแปลงและกลายเป็นโอเอซิสของบ้าน ดูอบอุ่น ร่มรื่น และมีชีวิตชีวามากขึ้นด้วย



Change : because of love (the nature)

Falling in love with the beauty of nature, the owner decided to replace their old swimming pool with a minimal modern garden where this green space would be a vibrant and lively place for everyone.

The garden space is surrounded by the veranda. When on the upper floor, the garden can fully be seen. This area used to be a swimming pool but then turned into green space. We filled the swimming pool and made it level to serve the garden’s functionalities and made the garden easily access. This garden is fully equipped with essential functions throughout the entire area. With shades and shadow from the tree as well as various kind of shrubs, this green space is best for the nature lover.

In the middle of the yard where the ground is made of cobblestone, there is a pond with fishes inside. There are some pretty details inside and around the pond that make this pond very special. Ones can walk around the pond or sit on its edge to enjoy how it can be beautifully sophisticated and artistry. Water stream falls into its surface bring about the relaxing sound for those who are in the garden.

The terrace and seating area is elevated from the ground to distinguish the use of space. When sitting at this terrace on the U shape bench with backrest, the garden view is clear. ต้นสนใบพาย is about the same height as the backrest of the bench. ต้นไคร้ย้อย makes this space shady.


For the resting area, reducing the size of the seating base and thin backrest make it looks sleek and so bulky. Garden bar allow ones to see the garden view wider from the upper stance. There are rooms for various kind of outdoor activities across space. Big shady trees and mixture of plants make this minimal modern garden a perfect place to enjoy outdoor lives.


Because of the love for nature, the old, unused swimming pool is now a green space the owner was once desired. It has become an oasis for the family where everyone can share love and lives.


#gingsite1021




4,086 views