THE CHIC BLACK (#gingsite925)

Updated: Oct 11

The Chic Black : สวนขนาดเล็กแต่ฟังก์ชั่นไม่เล็ก


เราได้โจทย์สำหรับสวนนี้ว่า “ อยากมีมุมพักผ่อน – สามารถกันแดด กันฝนได้และมุมสวนนั่งเล่น และ”พี่จะเอาต้นกระบองเพชรอีกบ้านมาไว้ที่นี้” ทางดีไซเนอร์จึงมีไอเดียที่ว่า ให้สวนที่นี่เป็นโทนสีเทา สีดำ เข้ากับโทนสีเดิมของบ้านและใช้ความโปร่งของวัสดุที่ช่วยให้ดูสว่างและช่วยให้สวนที่เล็กดูกว้างขึ้น และมีมุมสวนต่างๆของสวนสวยแม้ขนาดสวนเล็กแต่ฟังก์ชั่นไม่เล็กลงเลย


เดิมพื้นที่สวนนี้เป็นที่โล่งของทางโครงการทาวน์โฮมอยู่แล้ว จึงไม่มีอุปสรรคในการรื้อถอนสิ่งปลูกสร้างเดิม และเป็นทาวน์โฮมที่อยู่หัวมุมจึงมีพื้นที่ด้านข้างให้ออกแบบสวนได้




บล็อกปูพื้นทรงสามเหลี่ยมปูเป็นทางเดินช่วงด้านหน้าขนาดกับลานจอดรถใต้อาคาร บริเวณโซนด้านหน้าลักษณะเหมือนกราสเฮาส์ขนาดย่อมๆมีชั้นวางต้นไม้เหมาะกับต้นไม้ขนาดเล็ก






“มุมสำหรับคนรักกระบองเพชร” เรือนกระบองเพชรเล็ก ๆ เป็นมุมพิเศษมุมหนึ่ง เป็นอีกมุมมที่ถูกใช้บ่อย มีชั้นสำหรับวางต้นไม้เป็นแนวยาว ผนังใช้โทนสีเทา วางสลับลายอิฐแลละหลังคาที่โปร่งแสง ให้แสงสามารถส่องเข้าถึงต้นไม้ที่อยู่ในเรือนกระบองเพชรได้ มีมุมอ่างล้างมือสีขาวไว้เมื่อทำกิจกรรม หรือหลังจากปลูกต้นไม้



“บรรยากาศมุมนั่งเล่นข้างบ้าน” อีกมุมหนึ่งมุมหนึ่งที่มีความเรียบง่าย และพื้นที่มีขนาดเล็ก จึงจัดฟังก์ชั่นการใช้งานให้อยู่ด้านข้าง เป็นพื้นที่ถูกยกระดับขึ้นไปยัง Shelter ที่เป็นม้านั่งยาวและโต๊ะกลางลายหินอ่อน รวมถึงการยกระดับเพดานให้สูง กับพัดลมและไฟเพดาน กับความโปร่งของเส้นฝ้าระแนง ให้พื้นที่สวนนี้โล่งสบายตา ไม่อึดอัด เป็นมุมนั่งเล่นอีกมุมที่ไม่มีร้อน ซึ่งถ้านั่งเล่นหรือนั่งทำกิจกรรมจะมองเห็น SPACE ที่ไหลต่อเนื่องกัน



ด้านหลังบ้านเดิมมีประตูสามารถเดินออกมาได้ และมุมซักล้างเดิม ที่ใช้สำหรับวางแทงค์น้ำ วางปั๊มน้ำ หรือเตรียมไว้วางเครื่องซักผ้า ตามที่ครงการจัดไว้ให้







“มุมนั่งเล่นด้านหลัง” เมื่อมองออกมจากมุมซักล้าง เป็นพื้นไม้ที่ถูกยกระดับเป็น Terrace ที่ยื่นออกมาจากตัวบ้านเพื่อให้เชื่อมต่อกัน เป็นมุมพักผ่อนเล็กๆด้านหลัง มีหลังคาวัสดุที่ใส ให้พื้นที่โปร่ง โล่งและดูกว้างขึ้น สกรีนด้วยผนังฉลุลายที่ช่วยบังสายตา เมื่อมองเข้าไปด้านหลังบ้าน จะเห็นการแบ่งพื้นที่การใช้งานชัดเจน ระหว่างมุมพักผ่อนและพื้นที่ซักล้าง



“มุมถังเก็บน้ำ-ปั๊มน้ำของบ้าน” ย้ายถังเก็บน้ำจากหลังบ้านมาไว้ด้านหน้าเพื่อให้ มีพื้นที่ด้านซักล้างกว้างขึ้น ถูกสกรีนด้วยผนังลายฉลุ ที่สามารถเป็นประตูเปิด-ปิดที่ง่ายต่อการใช้งายและดูสวยไปอีกแบบ





The Chic Black : less space, more functions.


From the beginning, the owner said they wanted a resting and living area where they would be safe from the sun and the rain. The owner also said that they wanted to bring in their favorite cactuses. From what the owner said, the designer thought using grey and black would be a great idea to harmonized this garden to the house. Using carefully selected materials helps make the garden looks bright and light. Even though it is quite a small space, the functions of this garden are not limited.

Before, this space is an open area of this townhome so it was easy to demolish the old building. And as this townhome is situated at the corner, we have more space at the side of the building to play with.


‘Cactus lover corner’ the cactus house is a special corner where the owner spends lots of their time here. There is a wooden shelve for the plants to be on display. We used a transparent roof along with the grey wall made of bricks that were carefully assembled. The transparent roof allows natural light to come through so the cactus can enjoy their sunbathing. A white sink is fitted in a small corner so one can have their hand cleaned after they are done with the outdoor activity or gardening.

The resting area beside the house is small and simple but packed with essential functions. The deck is elevated from the ground lead to the shelter. Inside the shelter, long the wooden bench, marble-look table, high ceiling, lighting, trellis roof and the use of the lines makes this space feels spacious. As a result, this shelter is one of the owner favorites as it is not so hot and when sitting in here.


Backside resting area. This is the view from the wash area. The elevated deck is used as a terrace that connects to the house. This small resting area uses a transparency roof to make it feels spacious. The wall with a special pattern and stripe divides the resting space from the wash area.


The water tank-pump corner was moved from the back to the front of the house so that the wash area has more space. The perforated sheet functions as a gate and decorating this corner.


#gingsite925